DATE : 2000

LOCATION : Pine Bluff, Arkansas

CLIENT : National Endowment for the Arts
White House Millennium Council
Mid-Atlantic Arts Foundation
Arts and Science Center of Southeast Arkansas

MEDIUM : timber, steel, cement, water, landscape, light

SIZE : 140 ft x 90 ft x 80 ft

In residence and working with local government, industry, schools, cultural and community organizations, Stephen Glassman reclaimed a derelict historic waterfront area to create a permanent freeform structural central plaza.

The SOUTHEAST SHEAR project included renovation of an 1877 cast iron industrial facade, an artificial river and thermostatically controlled misters, landscaping, sewer and sidewalk construction.

Collaboration with the port authority, city bridge crews, and logging industry generated a genuinely innovative merger of pier construction technology and traditional bamboo construction.